П`ятниця, 29.03.2024, 10:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
НАШЕ ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПІДТРИМУЄТЕ ВИ ІДЕЮ ВІДНОВЛЕННЯ ДЛЯ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ СТАТУСУ МІСТА?
Всього відповідей: 156
ФОРМА ВХОДУ
СТАТИСТИКА

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
КАЛЕНДАР
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Календар подій
Календар України
Курс валют
курс валют в Украине сегодня
banker.ua
Відео
НАША КНОПКА
САЙТИ СКАЛИ-ПОД.
Головна » 2014 » Грудень » 25 » ВІДКРИТТЯ МУЗЕЮ
21:14
ВІДКРИТТЯ МУЗЕЮ

 

23 грудня у Скалі-Подільській сталася довгоочікувана подія: розпочав свою роботу комунальний історико-краєзнавчий музей імені Мирослава Скала-Старицького. Нарешті місто з найбагатшою в районі історією отримало своє визнання у вигляді поки що скромного, але такого нам, скалечанам, потрібного власного дому, «своєї хати», де вже є що подивитися, куди вже можна принести давній експонат. Поки що ми в «приймах»: нам люб᾽язно надала притулок ЗОШ І-ІІІ ступенів і її директор Дорож Н.В. Адже насправді музей має бути в істинно історичному приміщенні - в читальні «Просвіти», яку побудували наші діди в 30-х роках минулого століття. Але, на жаль, поки що це неможливо через необхідність проведення там капітального ремонту, на який потрібні чималі кошти.

На День народження Музею на запрошення ініціатора, організатора, мецената і директора цього «храму» Євгена Шпака прибули його колеги по творчому цеху: художники, поети, народні майстри як зі Скали, так і з Борщева, Бурдяковець, Тернополя, Хмельницької області. Завітали і музейники М.П.Сохацький, О.В.Левицький; журналісти: М.М.Довгошия, І.Мадзій та П.І.Довгошия. З уст гостей прозвучало дуже багато теплих слів, запрошеними були принесені цікаві подарунки, котрі відразу ж стали експонатами. В невимушеній, задушевній атмосфері йшлося про необхідність знати і досліджувати історію краю, шукати матеріали про людей, котрі жили впродовж століть на цій землі. Адже сучасні українські реалії нам підтверджують древню істину: «Народ, який забув своє минуле, втратив своє майбутнє».

Далі, як годиться, відбулася перша екскурсія. Гості поринули в глибину віків, «побували» в Скалі, коли та була княжою столицею, пізніше – магнатською резиденцією, «відвідали» місто в польські, турецькі часи, далі – «за бабці Австрії». Окремі експозиції присвячені власникам Скали графам Голуховським, зв᾽язкам Михайла Грушевського зі Скалою. Наше місто є батьківщиною чисельної єврейської громади, котра в роки Голокосту була майже повністю знищена. Цій темі також приділено увагу у Музеї. «Примирили» ми на місцевому рівні і скалечан – учасників ІІ світової війни: воїнів радянської армії та УПА, зібравши матеріали і розмістивши їх на одному стенді.

Чільне місце, звичайно, у нас відведено видатному оперному і камерному співакові, уродженцю Скали Мирославові Скала-Старицькому: зібрані його власні світлини та світлини його великої патріотичної  родини. Є у нас і справжні реліквії: платівки співака, котрі вийшли в світ свого часу за кордоном, зшитки з церковними нотними текстами, які належали батькові співака Григорію Старицькому та священикові Олександру Левицькому, по котрих, можна впевнено сказати, вчився співати Міро Скаля (сценічний псевдонім митця).

Після проведеної екскурсії ще довго між присутніми тривали дискусії, обмін думками. Всі зійшлися на тому, що в Скалі почата добра справа, яку треба обов᾽язково продовжувати.

Отже, на карті Борщівщини з᾽явилося нове місце, котре варто відвідати учням шкіл, студентам, всім небайдужим до історії краю людям. Ласкаво просимо вас до нашого Музею!

Оксана Ундерко

Категорія: Культура | Переглядів: 1077 | Додав: dorozch | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Олександр  
Відео з відкриття музею http://youtu.be/PC51UVSPli8

Имя *:
Email:
Код *: