П`ятниця, 26.04.2024, 09:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
НАШЕ ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПІДТРИМУЄТЕ ВИ ІДЕЮ ВІДНОВЛЕННЯ ДЛЯ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ СТАТУСУ МІСТА?
Всього відповідей: 156
ФОРМА ВХОДУ
СТАТИСТИКА

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
КАЛЕНДАР
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Календар подій
Календар України
Курс валют
курс валют в Украине сегодня
banker.ua
Відео
НАША КНОПКА
САЙТИ СКАЛИ-ПОД.
Головна » 2017 » Березень » 12 » Акція по розчищенню русла Збруча. Оновлено
07:48
Акція по розчищенню русла Збруча. Оновлено

 

Батько мені розповідав, що років 70 тому люди взимку йшли до Збруча, рубали лід і набирали воду для приготування їжі. Цей факт говорить про належний стан річки.

11 вересня 2015 рокувзявши за основу тест візуальної оцінки стану річок кандидата географічних наук Вітенка Ігоря Михайловича, я провів дослідження екологічного стану Збруча на відтинку біля Скали-Подільської. Результат обстеження був таким: стан р. Збруч можна оцінити, як "ще добрий", але в ній активно розвиваються деградаційні процеси. Стан річки повинен викликати стурбованість жителів і необхідно виконати комплекс заходів для її збереження та охорони.

Представники ГО «Скеля» стверджують, що за останні десять років на Збручі незаконно здійснено до 15! перегороджень русла річки, в тому числі одна з них - біля нашого містечка. Крім того, є ще побудовані ГЕСи в радянський час. Збруч перетворюється в ланцюжок ставків, ізольованих між собою.

Тернопільський еколог Олександр Степаненко говорять, що якщо цю вакханалію не зупинити, то Збруч просто зникне. Як так? Здавалося, що річка буде завжди. Така вона - невтішна правда.

Тепер про головне. 11 березня 2017 року громадський рух «Вільний Дністер» на Збручі, біля Скали-Подільської провів попереджувальну акцію по ліквідації дамби в районі млина. Робота була виконана частково, адже ТзОВ «Сібекс» зробило все можливе, щоб перешкодити акції: укріпили залізобетонні панелі на обхідному руслі (100 % незаконні дії), підняли рівень води, піднявши шлюзи Жабинецької ГЕС, яка їм належить. Також активісти ГО «Вільний Дністер» розібрали перегородку біля с. Бережанка. Акцію по розчищенню русла Збруча буде продовжено, але вони не проти вирішувати питання збереження річки за столом переговорів з представниками ТзОВ «Сібекс», адже розумні люди завжди поводяться цивілізовано і готові до діалогу. Саме так мали б вирішуватись всі справи.




Повінь. Річка місцями вийшла з берегів. З часом внаслідок замулювання і зменшення площі поперечного перерізу русла вода буде на городах. Вони поруч 


Ось вони залізобетонні панелі на обхідному руслі, які на 100% встановлені незаконно






Деградація річки почалася. Перед дамбою, навіть в повінь, добре видно новоутворений острів, який буде збільшуватися і досить швидко з'єднається з Хмельницькою областю


На фрагменті Кадастрової карти України чітко видні дві земельні ділянки, які належать ТзОВ "Сібекс". Дамба і обхідне русло Збруча, про які згадується в повідомденні, знаходяться за межами цих ділянок. Висновок робіть самі.
Олександр Дубчак


 

Дії активістів, що частково демонтували греблю на річці Збруч, перевіряють правоохоронці

У суботу в селищі Скала-Подільська Борщівського району активісти частково демонтували залізобетонну греблю, що знаходиться на річці Збруч і була встановлена представниками товариства з обмеженою відповідальністю «Сібекс». Поліцейські перевіряють дії активістів та законність встановлення дамби.

Як розповів заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Володимир Галевич, протистояння між активістами ГО "Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» та власниками товариства «Сібекс» триває не один рік. У грудні 2015 році за заявами активістів було розпочато кримінальне провадження за статтею 356 ККУ – самоправство.

У ходів досудового розслідування було встановлено, що товариство «Сібекс» є власником млина на якому знаходиться генеруюче обладнання. Крім цього, у користуванні ТзОВ, згідно договорів оренди, перебувають земельні ділянки площею 0,3355 та 0,3605 га, які належать Скала-Подільській селищній раді. В 2015 році власником товариства провів капітальний ремонт дамби водяного млина і під час здійснення даних робіт було самовільно зайнято земельну ділянку площею 0.018 га на землях водного фонду. За даним фактом був складений адміністративний протокол. Нині товариство очікує на розробку проектної документації, аби законно орендувати цю ділянку.  Оскільки жодного іншого складу злочину виявлено не було, у жовтні 2016 року кримінальне провадження було закрито.

За результатами перевірки законності облаштування греблі будуть прийняті процесуальні рішення.

Відділ комунікації ГУНП в Тернопільській області

     https://www.npu.gov.ua/uk/



Самовільні роботи ТзОВ "Сібекс" на обхідному руслі



 

                                 

Категорія: Екологія | Переглядів: 1759 | Додав: dubchak | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Ярослав  
Молодці! Вітаю, так тримати!
Це перша в Україні така акція, прошу тримати на контролі (на сайті) дану тему.

Имя *:
Email:
Код *: