П`ятниця, 26.04.2024, 01:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гость
НАШЕ ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПІДТРИМУЄТЕ ВИ ІДЕЮ ВІДНОВЛЕННЯ ДЛЯ СКАЛИ-ПОДІЛЬСЬКОЇ СТАТУСУ МІСТА?
Всього відповідей: 156
ФОРМА ВХОДУ
СТАТИСТИКА

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
КАЛЕНДАР
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Календар подій
Календар України
Курс валют
курс валют в Украине сегодня
banker.ua
Відео
НАША КНОПКА
САЙТИ СКАЛИ-ПОД.
Головна » 2015 » Листопад » 3 » Чим шкідливе спалювання опалого листя?
18:50
Чим шкідливе спалювання опалого листя?

 

Восени у нас прийнято спалювати опале листя. В цей час повітря в містах стає важким і гірким, збільшуються випадки захворювань дихальних шляхів. Невже так і має бути?

Чим шкідливе спалювання опалого листя і сухої трави?

Шкода від спалювання листя багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому ваги. При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажемо, поліетиленового пакету чи пляшки, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони як правило, стають причиною першіння в горлі, кашлю. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа і сприяючі респіраторним захворюванням оксиди сірки. Постійно подразнений димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатен протистояти мікробам. Особливо погано тим, хто страждає на бронхіти, бронхіальну астму, риніти чи тонзиліти.

Прикро визнавати, та найчастіше біля вогнищ можна побачити дітей – дошкільного і молодшого шкільного віку, вплив диму на чиї організми особливо небезпечний.

Р.S. Штраф за спалювання листя в Скалі-Подільській становить 10 неоподаткованих мінімумів (170 гривень)

Категорія: Екологія | Переглядів: 968 | Додав: dubchak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 maksgrom1982  
Мені було б цікаво як новообрана рада громади буде вирішувати питання з листопалінням - можливо створити місцевий контроль над цим процесом і проводити розяснювальні роботи - методом зборів, розвішуванням оголошень, статті в газеті у місцеву тобто районну, розповсюдження інформаційного матеріалу соцмережами?

1 maksgrom1982  
1. Виділення шкідливих речовин - ми страждаємо - в статті правильно зауважено.
+ 2. листя, гілки дерев = першооснова утворення грунту. Єдиний і правильний при цьому процес - перегнивання. Якби було по іншому - природа б це передбачила.
+ 3. пропоную подумати над тим щоб закрити "Дитячий парк" або працівникам цього закладу  влаштувати атестацію на профпридатність - деякі з них займалися листяпалінням перед воротами та безпосередньо на території парку. А люди які навчають когось я думаю повинні вміти поводитися з природою по-природньому а не по-варварськи!

Имя *:
Email:
Код *: